Wat is JKP, Jaarlijks KostenPercentage?

Je loopt al even met het idee om een lening aan te gaan? Dan is het belangrijk dat je rekening houdt met het jaarlijks kostenpercentage (JKP).
Dat cijfer kan per kredietmakelaar immers sterk verschillen. Hieronder lees je in mensentaal (want wie begrijpt eigenlijk al dat vakjargon?) over het JKP van jouw krediet.

Bezint eer ge begint

Je hebt geld nodig, omdat je bijvoorbeeld een moeilijk moment wilt overbruggen, een aantal leningen samen wilt nemen of je gewoon die ene droomreis wilt maken. Tijdens de zoektocht naar een krediet is het belangrijk te kijken naar het JKP (jaarlijks kostenpercentage). Dat cijfer bepaalt hoeveel je maandelijks moet afbetalen. In de zoektocht naar een lening, zal je snel merken dat dat kostenpercentage niet overal gelijk is. Het is normaal dat je geneigd bent om in te gaan op de leningvoorstellen met het laagste JKP.

Maar is dat wel zo verstandig ?

“Tel de centen, niet de procenten.”

Geld lenen met een staartje

Onthoud dat het maar zeer zelden gebeurt dat het voorgestelde JKP het definitieve tarief is. De kleine lettertjes vermelden geregeld een aantal voorwaarden waardoor het kostenplaatje kan oplopen.

Hieronder aantal voorbeelden uit de onuitputtelijke trukendoos:

  • Een lening van 30 000 euro aan een JKP van 5,20% op een termijn van 24 tot 36 maanden. Klinkt zeer interessant, maar wie kan dat bedrag terugbetalen op zo’n korte termijn?
  • Let op voor de zin: ‘Voordelige tarieven voor nieuwe tweedehandswagens’. Misschien ligt het aan ons, maar kan een tweedehandswagen eigenlijk nieuw zijn?
  • En zien jullie ook de tegenstrijdigheid in een voorstel voor ‘gratis krediet’ of ‘0% intrest’, terwijl onderaan diezelfde tekst te lezen staat: ‘Let op, geld lenen kost ook geld’?

Als het voorgestelde JKP zeer uitzonderlijk wel wordt toegepast, dan mag je je hoogstwaarschijnlijk aan een dure extra verzekering verwachten. De lening kan dan twee kanten op gaan. Ofwel leen je meer dan verwacht (gemiddeld 10% van het bedrag van de lening), ofwel ontvang je een lagere lening waarvan de premie voor de (nooit verplichte!) overlijdensverzekering al is afgetrokken. Concreet houdt dat in:

Als je een lening aangaat van 10 000 euro, dan wordt jou een krediet voorgesteld van 11 000 euro, waarvan 1000 euro voor de verzekering. Of men zal 9000 euro uitbetalen en 1000 euro inhouden voor de overlijdensverzekering.

Op het eerste gezicht kan het je gerust stellen dat je bent verzekerd tegen overlijden, maar onthoud dat de gemiddelde premie maar liefst 100% duurder is dan de normale prijs op de markt. En dat lijkt ons net iets te veel van het goede.

Waar maakt kredietboetiek.be het verschil?

We beseffen best dat ons JKP ietsje hoger ligt. Dat komt omdat wij jouw lening niet systematisch met verschillende premies verhogen. Onze kredietvoorstellen zijn vanaf het begin volledig correct.

We zijn trots te kunnen zeggen dat alles op onze website correct en transparant is. Via de handige simulatietool op onze website kan je berekenen hoeveel je per maand dient af te lossen. Zo kom je nooit voor onaangename verrassingen te staan. En onthoud: tel altijd de centen, niet de procenten!

Nood aan aanvullende info bij jouw kredietaanvraag? Kom ik in aanmerking om te lenen? Wat is de werkwijze van kredietboetiek.be? Wat is een persoonlijke lening precies? Al deze informatie vind je hier.