Geld lenen met een waarborg

Wanneer je geld wil lenen en je kredietaanvraag afgewezen wordt, vragen kredietmakelaars of banken soms om een waarborg. In dit blogbericht leggen we je duidelijk uit wat een waarborg is en welke soorten waarborgen er bestaan.

Wat is een waarborg precies?

Een waarborg is voor de bank of de kredietmakelaar een extra garantie op terugbetaling.

Bij de lening op afbetaling (persoonlijke lening) is de waarborg in principe jouw salaris. Het inkomen dat je krijgt door te werken kan dus als waarborg dienen.

Van zodra het doel van je gevraagde lening een aankoop is, kan in principe ook het voorwerp dat je gaat aankopen de waarborg zijn. Wanneer je bijvoorbeeld een lening aangaat voor een televisietoestel, een wasmachine, een tuinmeubel, een slaapkamer, … dan kan de kredietverstrekker het product dat je hebt gekocht ‘afnemen’ wanneer je je lening niet kan afbetalen.

Waarborgen in de praktijk

Betaal je de lening niet correct terug, dan kan het gefinancierde voorwerp dus worden aangeslagen. In de realiteit komt het echter niet veel voor dat de gekochte goederen worden overgedragen aan de kredietgever. Waarom? Omdat al die goederen gestockeerd en verkocht moeten worden, wat veel tijd vraagt. Bovendien verliezen die producten in de meeste gevallen snel hun waarde, waardoor het sop de kool niet waard is. In de praktijk worden vooral wagens, mobilhomes, caravans en moto’s als waarborg genomen.

Bij de beoordeling van je kredietaanvraag zullen dus vooral het loon en de verhouding inkomsten/lasten bepalen of je dossier wordt aanvaard.

Let op, een waarborg is iets anders dan een borgstelling. Lees hier alles over de borgstelling.

“LET OP, GELD LENEN KOST OOK GELD.”